Je hebt er vast wel eens over gehoord: te veel zout is niet goed. Het verhoogt namelijk je bloeddruk en kan nierschade veroorzaken of verergeren. Intussen eten we bijna allemaal (85% van de Nederlanders) meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Wat kun jij doen om minder zout te eten? Hier volgen acht tips om je zoutinname te verminderen.
Tip 1: Zout is zout
Je ziet het vast wel eens in de supermarkt staan, Himalaya zout, zeezout, Keltisch zout. Het is allemaal gewoon zout. Als je minder zout wil eten, gebruik hiervan zo min mogelijk.
Tip 2: Maak zelf sauzen
Aan de kant-en-klare sauzen uit de supermarkt, zoals pindasaus, wordt vaak zout toegevoegd. Maak zelf sauzen, dressings, marinades. Deze zijn vaak ook nog eens veel lekkerder omdat je ze vers bereidt. Jij bepaalt zelf hoeveel zout je toevoegt. Dus skip die pakjes en zakjes.
Tip 3: Kruid je eten
Zo’n 20% van het zout dat we binnenkrijgen, voegen we zelf toe tijdens het koken of aan tafel. Gebruik in plaats van zout andere kruiden en specerijen om je eten op smaak te brengen. Let wel op: in veel kant-en-klare kruidenmixen zit zout toegevoegd. Zoek naar een mix zonder toegevoegd zout of maak je eigen kruidenmix. Jonny Boer Kruidenmixen zijn bijna allemaal zonder zout.
Tip 4: Met mate
Als je zout gebruikt, gebruik het met mate. Kies niet voor grofzout en gebruik geen zoutmolen. Zo voeg je namelijk ongemerkt extra zout toe.
Tip 5: Geef het de tijd om te wennen
Misschien moet je even wennen aan een maaltijd zonder/weinig zout. Geef het de tijd. Je kunt alleen wennen als je dit ook daadwerkelijk een tijdje doorzet. In het begin smaakt het eten misschien wat flauw, maar na een tijdje ga je beter proeven.
Tip 6: Lees etiketten
Ongeveer 80% van het zout dat je binnenkrijgt, zit verwerkt in de producten die je koopt in de supermarkt. In veel producten zit zout toegevoegd, zonder dat je dit zou verwachten. Zo wordt aan groenten in blik vaak zout toegevoegd. Vergelijk twee dezelfde producten van verschillende merken en kijk eens of er verschil zit in de hoeveelheid zout. Let op of de hoeveelheid zout is aangegeven per 100g of per portie.
Tip 7: Kies ook eens voor zoutloos
Kies ook eens voor de zoutloze variant. Zo zijn veel nootjes tegenwoordig ook ongezout in de supermarkt te koop.
Tip 8: Gebruik verse producten
Gebruik zo veel mogelijk verse producten en probeer kant-en-klare producten te mijden. Juist in de kant-en-klare producten wordt veel zout toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan diepvriespizza’s of vleesvervangers. Als je zelf kookt bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt.
*Producten die veel zout bevatten: maggi, drop, sojasaus, ketjap, bouillonblokjes, bewerkt vlees (zoals hamburgers, worst en vleeswaren), kant-en-klare vleesvervangers, kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s.
Bronnen:
Nierstichting
Voedingscentrum